Bussière Badil ligt in het meest noordelijke deel van de Dordogne – "midden in een heuvelachtig gebied in harmonie met bos en veld", zo presenteren de bewoners hun dorp. En het klopt hoor: het dorpje is leuk, de omgeving mooi en groen. In de gemeente liggen de ruines van twee oude kastelen, het twaalfde eeuwse kerkje is overeind gebleven.
Een bijzonder mooi exemplaar en de moeite van een bezoekje waard. Ook is een oud Benedictijner kloostertje bewaard gebleven en vindt u her en der oude huisjes. De stad waar men zich hier op richt heeft al niets meer met de Dordogne te maken, maar heet Angouleme, op zo’n 40 kilometer afstand. In de omgeving van Bussiere Badil is de Vallée du Trieux een omrit waard en net zoals bijna overal in de Perigord Vert vindt u overal weer meertjes waarin u kunt zwemmen.
Het voornaamste evenement van Bussiere Badil is ongetwijfeld het jaarlijkse pottenbakkersfestival, dat ieder jaar in mei plaatsvindt en waar veel mensen op afkomen. Opmerkelijk is verder dat u hier in de hoofdstad van het kanton bent, terwijl in Piegut Pluviers veel meer mensen wonen….
In de omgeving kunt u fijn wandelen en crossen op de fiets. U kunt er slapen in Gîtes Privés en Chambres d'Hôtes.
SOUDAT
Een weinig opwindend dorp van zo’n 70 inwoners. Samen met Etouars zijn hier wel stukjes land gereserveerd voor het verbouwen van ouderwetse soorten fruit. U kunt het bezoeken na 3 uur ’s middags.
VARAIGNES
Varaignes is in de eerste plaats de hoofdstad van de Kalkoen. Daarnaast timmert het oude dorpje flink aan de toeristische weg. In 1996 werd het Château de Varaignes gerestaureerd met daarin een atelier-musuem over de textiel industrie in dit gebied. Zo ging het vroeger, zo’n museum.
Tijdens uw bezoek, laat men oude machines draaien: spinnen, weven etc. Het dorpje bezit meer ‘patrimoine’, cultureel erfgoed, zoals dorpsoven, schuren van gestapelde stenen, wasplaatsen, enzovoorts.
Verder vindt u in Varaigne het museum Lud’eau vive, gewijd aan waterkracht in een botanische tuin: hier kunt u zien hoe verschillende machines aangedreven worden door de kracht van het water. Tijdens Pinksteren vindt in Varaignes ieder jaar een groot evenement plaats: de kunstenaars van het weven en textiel ontmoeten elkaar dan op de markt van Varaignes.
Een ander belangrijk evenement vindt in november plaats, dan wordt hier de jaarmarkt van kalkoenen gehouden: inclusief een banket voor 700 personen en een enorm aantal bezoekers voor dit kleine plaatsje: meer dan 15000 mensen komen op deze jaarmarkt af.
ETOUARS
Ingebed tussen het massief van kristal en de kalkgronden van de Dordogne wordt het landschap van Etouars getekend door beekjes en meertjes. Men leeft hier van de fruitteelt. In een bepaald deel van het dorp wordt op z’n ouderwets fruit geteeld.
ude fruitsoorten, oude kweekmethoden. Verder vindt u hier van alles ontdekken over de ijzerindustrie op de plaats waarin Gallisch Romeinse tijden al hoogovens gevestigd waren (Hauts Fourneaux bij de Forges-Fonderies d'etouars).
BUSSEROLLES
Busserolles is al een oude naam, die zijn oorsprong vindt in het latijnse buxaria en ola, plant van buxus. Het is een gemeente verborgen tussen bossen en heuvels. Het landschap van Busserolles wordt doorsneden door verschillende riviertjes – ooit was dit een gebied vol met hoogovens: de ijzererts kwam uit de grond, de bomen zorgden voor kool en het water voor afvoer en vervoer.
Als u de bourg van Busserolles binnenkomt is ie niet te missen, de romaanse kerk Saint Martial. Een beetje verderop kunt u het plein van putten bezien en een ander bezienswaardige plek is de Notre Dame des Champs, een pelgrimsoord op 15 augustus.
Voor de kinderen heeft Busserolles een speeltuintje, er is een tennisveld en een jeux de boulesterrein. U kunt hier wandelen en mountainbiken. In juli en augustus is er regelmatig wat leuks te doen voor de toeristen: nachtmarkt, dorspfeest, nachtwandeling en diner – enzovoorts.
CHAMPNIERS ET REILHAC
Campnerium heette het hier in 1365 van Campus(veld) en Niger(zwart). Zwartveld en Reilhac werden in het begin van de 20e eeuw samengevoegd. Er staat een kerkje uit de 10e eeuw. In de 13e eeuw werd het kerkje samen met het kasteeltje van Champniers een commanderie van de orde van de tempeliers om daarna een ziekhuisje te worden.
In de directe nabijheid van het dorp vindt u het Château-Rocher, een sprookjeskasteel uit de 19e eeuw. Nooit voor het ‘echie’ gebouwd, maar een fanatsiekasteeltje. In Champniers vindt u ook nog de overblijfselen van een kasteel uit de 17e eeuw. Het meer van Grolhier (27 hectares) valt onder natuurbescherming. In juli en augustus worden er in het dorpje verschillende feesten gehouden.
PIEGUT PLUVIERS
In de Romeinse tijd noemde men deze nederzetting Podium Acutum en vervolgens Pic Aigu of Puy Aigu. In later tijden kwam de andere gemeente, Pluviers bij. Hoofd van de gemeente bleef toch de nederzetting met de naam scherpe punt (Pic Aigu).
In de middeleeuwen ontwikkelde de plaats zich verder en kreeg het een donjon dat diende het de burggraven van Limoges op de route naar Limoges te beschermen. Het Donjon werd uitgebouwd en er verscheen een kasteel bij Piegut. Maar dat werd aangevallen en vernietigd door de overal aanwezige Richard Leeuwenhart. Vandaag kunt u alleen nog maar de Donjon zien – een opmerkelijk stevig bouwwerk. Vlakbij de Donjon vindt u ook nog de resten van een Romeinse weg.
In Piegut Pluviers kunt u vissen en kamperen, er zijn hotels en allerhande winkels en volop sportclubjes. Wandelen en fietsen kunt u er ook volop.
SAINT BARTHELEMY DE BUSSIERE
Dit is een pittoresk dorpje date en mooi uitzicht biedt op de Limousin. Bartholomeus was, voor wie het weten wil, één van de 12 apostelen. In het dorpje is de gelijknamige kerk een attractie, ooit was dit een oude priesterwoning.
De kerk heeft een prachtig altaar uit de 17e eeuw. Verder kunt u hier niets dan wandelen en crossfietsen. In juni wandelt het hele dorp een avondwandeling met een diner nadien. Altijd leuk om aan mee te doen. In augustus organiseert men meer wandelingen en is het grote bosfeest met een avondmarkt, gevolg door… eten natuurlijk, wat anders?